HTML

Házi vízmű

A házi vízmű a kertek és az épületgépészet egyre jellemzőbb eleme, mégis kevesen foglalkoznak ezzel a témával.

Friss topikok

  • szivattyuk: Üdv, Sajnos túl kevés az információ. Ahhoz, hogy közelebbi lehessen mondani kellene néhány pontos... (2013.04.30. 12:51) Mi a házi vízmű szerepe?

Új házivízművek

Nincs megjeleníthető elem

Partnerek

Ahol szivattyú van ott kert is akad, minden bizonnyal legalábbis a házi vízmű leginkább a kertes családi házakban fordul elő leginkább. Ahol pedig kert van ott van kerítés és vagy ha még nincs talán lesz. Aki kerítésépítésre adja a fejét annak előzetesen át kell gondolnia milyen célból: területvédelem, takarás vagy csak egyszerűen a terület kijelölése? Minden esetben célszerű átgondolni azt is: kész kerítéselemből vagy kerítéslécekből készítettjük el a kerítésünket, mivel a kézi munka Magyarországon is egyre drágább persze akkor ha találunk erre szakembert ilyen esetekben mindig megéri előregyártott kerítéselemekkel dolgozni.

Amennyiben eldugult a WC nem folyik le a mosdóban a víz vagy csöpög a csap hívjon szakembert duguláselhárítás Szentendre a legjobb szakemberektől.

Elhanyagolt kertje van? Építkezik és a kertre már nem maradt idő? A szomszéd kertje mindig zöldebb? Profi kertépítés Szentendrén és a környéken. Kertészmérnök vezette csapattal, hozzáértő profi szakemberekkel. Kertépítés Leányfalu, Tahitótfalu, Pomáz és a környékbeli településeken.

Egy építkezés netán bontás mindig szeméttel jár. A szemét pedig egyúttal költséggel is. Amennyiben a Dunakanyarban építkezik és konténere van szüksége, akkor hívja bátran a szentendrei konténerest. A legjobb árak Leányfalu, Tahitótfalu és a környékbeli településeken, így Pócsmegyer, Horány és Surányban is.

BMW vagy Mini gépjárművekkel rendelkezik? Megbízható BMW szervízt keres? Akkor a Group Bavaria Kft.-t feltétlenül keresse fel: megbízható szakemberek és korrekt árak jellemzik ezt a Budapesten található BMW autószerelő műhelyt. Kérejen Tőlük is ajánlatot nem fog csalódni sem a szakember gárdában sem pedig a kiszolgálásban.

Országgyűlési választások 2022 április 3. Két nagyjából egyforma erő feszül egymásnak egy ellenzéki választási pártszövetség valamint a regnáló kormánypárt: választás 2022

Mi a házi vízmű szerepe?

2013.02.28. 18:19 frissinfo

A házi vízművek alapvető feladat az, hogy automatikusan oldják meg a ház, családi házunk vízzel való ellátását legyen az alapvető forrás a csapadékvíz vagy más néven esővíz, talajvizek (például kuti víz vagy ciszternában összegyűjtött csapadék) netán háztartásokban használt vizek.

Fentieken túl a házi vízművek beépítésével biztosítható a medencénk a víztároló tartályok feltöltése vagy éppen az ürítése, de alkalmazásukkal biztosítható a házi vízrendszerek nyomásának növelése, folyamatos öntözési tevékenység ellátása. Ezen rendszerek viszonylag gyorsan telepíthetők és kis költség mellett üzemeltethetők akár hosszabb távon is.

Mikor és hol érdemes házi vízművet használni?

A kérdésre nem lehet egy általános választ megfogalmazni, hiszen függ a rendelkezésre álló talajviszonyoktól. Például magasan lévő, köves, sziklás talajban nagyon költséges kutat fúratni. De a legtöbb helyen egy csapadékvíz tároló minden komolyabb költség nélkül kiépíthető

Otthoni felhasználásra:

Manapság egyre sokrétűbb az összegyűjtött különböző ház körüli vizek felhasználása, újrahasznosítása, így egyre gyakoribb az, hogy az amúgy drága csapi vizek helyett esővíz pótolja a WC tartály a, tisztálkodáshoz szükséges vizeket. Ehhez persze feltétel a jó minőség, amelyre számos magyar településen rendelkezésre álló felszín alatti vizek megfelelő alapanyagként szolgálnak. Ezáltal tartósan, hosszú távon akár jelentős mértékben is csökkenthető a családi ház, háztartásunk vízfelhasználását érintő költségei.

Kertek öntözése:
A házi vízművek tökéletes megoldást nyújtanak locsolási feladatok ellátására, így a házi vízellátó rendszerek egyik fő alkalmazási területe pontosan ez. A kertek, veteményesek folyamatos vízellátására fontos az, hogy a házi vízmű jelentős kapacitású nyomástartállyal rendelkezzék. Főként olyan esetekben célszerű így méretezni a rendszereket, ha a vízellátást távolabbról tudjuk megoldani, hiszen a vizeket szállító vezetékek deformálódnak: amikor nem folyik át víz akkor kitágulnak, nyomás alatt pedig összeszűkülnek. Erre megoldást ad egy nagy űrtatalmú tartály amely a lecsökkent nyomást kiegyenlíti, hogy a szivattyú automatikusan újra be tudjon kapcsolni.
Otthoni nyomáskiegyenlítés, nyomás növelése:
 
Olyan területeken ahol nincs kellő víznyomás: magasan fekvő családi házak vagy épületen belül magasabban fekvő helyiségek vagy egyszerűen a helyi vízmű által biztosított vezetékes víz nem bír kellő nyomással, ilyenkor is célszerű házi vízműveket alkalmazni, amely gyakorlatilag egy nyomásnövelő eszközként viselkedik a rendszerben.
Fentiekből is jól látszik, hogy a házi vízművek felhasználásának számos területe van. De olyan biztonsági szereppel is rendelkezhet, hogy vízhiány esetén meggátolja a szárazon futást, így például akár egy keringető szivattyú életét is megmentheti vagy éppen növelheti az élettartamát egy jól kiépített házi vízmű rendszer.

2 komment

Címkék: víz házi szivattyú vízellátás házi vízmű fűtési szivattyú házi vízellátó rendszerek keringető szivattyú

A bejegyzés trackback címe:

https://hazivizmu.blog.hu/api/trackback/id/tr785110402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jojoka 2013.04.28. 17:30:59

Házi vízművet szeretnék vásárolni.
A kertnek kb. a közepén van a kút. Ezért kb. 40 méterrel kell számolnom mint a víz szállítás maximális hosszával.
Alföldön van a kert, a kút mélysége ismeretlen (szomszéd azt mondja, hogy 25 méternél mélyebb lehet).
Szintén szomszéd azt állítja, hogy a 600-650w-os szivattyú az kevés lesz vegyek legalább 800w-os teljesítményút. De olvasom, hogy a 600w-os ok is megbírkóznak 40-42m-es vízoszloppal. Az áruk pedig lényegesen kedvezőbb mint a nagyobb teljesítményű társaiknak.
Milyen eszközt tudna ajánlani és miért?

Mester József

szivattyuk 2013.04.30. 12:51:27

Üdv,

Sajnos túl kevés az információ. Ahhoz, hogy közelebbi lehessen mondani kellene néhány pontos adat.

A kút üzemi vízszintjének ismerete elengedhetetlen. Ha 8-9 méternél nincs lejjebb a vízszint, akkor szóba jöhet önfelszívó szivattyú. Ha vízszint ennél mélyebben van, akkor merülőmotoros szivattyú alkalmazandó.

Lásd még: szivattyuk.hu/onfelszivo-szivattyu-vagy-buvarszivattyu.html

Másfelől tisztázni kellene a szivattyú feladatát. Kicsit más lesz a vége történetnek, ha csak slaggal akarunk locsolni egy kis kertet és más lesz, ha komplett vízellátást szeretnénk megoldani ugyanott.

Minden esetre SOSEM érdemes az elektromos teljesítmény alapján dönteni, előbb a hidraulikus dolgokat kell tisztázni és aztán a megoldást kínáló szivattyúk közül érdemes az alacsonyabb fogyasztásút választani (az persze nem biztos, hogy feltétlenül az lesz az olcsóbb).

Az, hogy mekkora motorral szerelnek fel egy szivattyút egy sok összetevős egyenlet, befolyásolja többek közt a járókerék mérete és alakja, illetve a maga motor is, mert például nagyobb hatásfokú motorból egy kisebb is képes lehet ugyanaz a teljesítményt nyújtani hidraulikusan.

Tehát egy (vagy több) konkrét szivattyút kell tekintetbe venni és köztük érdemes dönteni, nem pedig úgy általában a szivattyú motorjának teljesítmény felvételét.
süti beállítások módosítása